Klinikailag tesztelt Hyal-Joint™ tabletta termékismertetése
Az osteoarthritis (OA), más néven arthrosis, világszerte több millió embert érint, és hazánkban is körülbelül egymillió beteggel számolhatunk. Az OA minden korosztályt érint, még a 15–25 év közötti fiatalok körében is 10%-ban előfordulnak arthrosisszerű ízületi elváltozások. A Csont és Ízület Évtizede felmérése szerint a térd arthrosisos betegsége különösen gyakori.
Az OA egy degeneratív ízületi betegség, amely az ízületek fájdalmával és merevségével jár, és idővel súlyosbodhat. Fontos, hogy az érintettek megfelelő kezelést kapjanak, amely magában foglalhatja a gyógyszeres terápiát, a fizikoterápiát, valamint az életmódbeli változtatásokat, például a testsúlycsökkentést és a rendszeres testmozgást.
Vásárlás: Hyal Joint kapszula - Vitalcafe
Világszerte több millió ember szenved osteoarthritisben (arthrosis, OA). Hazánkban egymillió beteggel számolhatunk. Az OA minden korosztályt érinti. Még a 15–25 év közöttiek is 10%-ban arthrosisszerű ízületi elváltozásban szenvednek. A Csont és Ízület Évtizede felmérése szerint a térd arthrosisos betegek fele szed folyamatosan fájdalomcsillapítót és/vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőt, 90%-ukban a járás problémát okoz. Az arthrosis gyógyszeres kezelésében a gyulladáscsökkentők mellett korai arthrosisban, praearthrosisban, poszttraumás állapotokban szerepe van a chondroprotektív szereknek, melyektől az ízületi struktúra kedvező változását várjuk. Az utóbbi időben a szakemberek figyelme egy új anyag, a hialuronsav tabletta – Hyal-Joint™felé irá nyult. Az ízületekbe adott injekcióként már jól ismert ez a hatóanyag. Európában az elsők között kínálhatjuk a szájon át szedhető hialuronsavat, a Hyal-Joint™ tartalmú Dietpharm Hialuron direct® terméket.
Az arthrosis patofiziológiája
Az arthrosis a teljesízületet érinti, vagyis a porcot, a subchondralis csontot, a szalagokat, az ízületi tokot, a szinoviálismembránt és a szomszédosizmokat.Az ízületi porcban lejátszódó degeneratív elváltozások hátterében a proteoglikánok csökkenése és az intercellularis kollagén destrukciója áll.Ezeket a változá sokat a fokozott lizoszomális proteolítikus enzim aktivitás vagy a chondrocyták csökkent szintetikus aktivitása idézi elő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az ízületek mechanikai igénybe vételétsem. A folyamat előrehaladtával az ízületi porc egyre inkább elhasználódik, benne repedések és fekélyek jelennek meg, melyek végül az ízületi felszín teljes elvesztését eredményezik. A szinoviális membrán szövetében lerakódott sejttörmelék gyulladást kelt és tart fenn. Közvetlenül a károsodott porc alatt megváltozik csont szerkezete, új csont képződik (subchondrális sclerosis), és csontnyúlványok (osteophyták) jelennek meg. A betegség leggyakrabban a nagy ízületekben ( térd-, csípőízület), illetve a gerincben fordul elő.
A szinoviális folyadék szerepe:
Az ízületi rést kitöltő viszkózus szinoviális folyadékot, a szinoviális membrán termeli, melynek számos szerepe van:
– lubrikáció: a porcos csontfelszínek és más ízü leti alkotórészek közötti súrlódás csökkentése
– az ízületi porc táplálása
– „kipárnázás”; a feszülő ízületben a nedvesítő gél (extracelluláris mátrix) nyomás alá kerül, és a víztartalma kipréselődik. A feszülés megszűnte után a negatív töltésű glükózaminoglikánok re abszorbeálják a vizet, ezáltal az extra celluláris mátrix visszanyeri eredeti térfogatát. A szinoviális folyadék 50 µm vastag réteget alkot a porc felszínén, illetve mélyebbre penetrálva kitölti annak hézagait. A porcon belüli folyadék egyfajta tartalékot képez a szinoviális folyadék számára. A szokásos mozgás során a porcon belüli szinoviális folyadék mechanikusan kipréselődik, és így állandó folyadékréteget képez a porcfelszínen, jelentős mennyiségben tartalmazva proteoglikánokat. A szinoviális folyadék egyik legfontosabb összetevője a synoviocytak által termelt hialuronsav (hyaluron), melynek koncentrációja átlagosan 1-3 mg/ml. A hialuronsav felelős a szinoviális folyadék viszkozitásáért és az ízületi porc elaszticitásáért. A szervezetben megtalálható rugalmas rostok alapját képező proteoglikán szerkezet 95%-át chondroitinszulfát és hialuronsav alkotja.
Az ízületek védelme Hyal-Joint™ tartalmú tabletta adásával
A hialuronsav vagy hialuronát nagy molekulatömegű poliszacharid, mely a glukózaminoglikánok csoportjába tartozik. Kémiai szerkezetét már az 1950-es években meghatározták. A hialuronsav egy diszacharid polimer, melyben a D-glukuronsav és D-N-acetil-glükózamin molekulák között -1,4 és -1,3 glikozid kötések váltakoznak. A hialuronsav polimer mérete in vivo 102-104 kDa közötti. A természetben hidratáló gél formájában találhatók, és általában egyéb szöveti összetevőkhöz, például chondroitin-szulfáthoz kapcsolódnak. A hialuronsav fontos jellemzője, hogy nagy mennyiségű vizet, saját tömegének mintegy ezerszeresét képes megkötni. A szervezet öregedésekor a hialuronsav termelés lecsökken, mely a viszkozitás csökkenéséhez vezet. Hasonló folyamatok zajlanak le OA-ban. Gyulladás során a hialuronsav bomlása felgyorsul a bontóenzimek vagy reaktív oxigén gyökök termelődése miatt, ezáltal csökken a szinoviális folyadék viszkoelasztikus jellege. OA-ban kezdetét veszi a porc és a többi ízületi struktúra degeneratív elváltozása, illetve a gyulladásos folyamatok eredményeképpen mérséklődik a hialuronsav termelés, ezáltal csökken az ízületi lubrikáció.